Barnlige voksne er mere kreative af Per Bang Thomsen


Barnlige voksne er mere kreative


Af PER BANG THOMSEN

Offentliggjort 27.10.10 kl. 13:53

Voksne, der stadigvæk værner om deres indre legebarn, er ofte mere kreative på både arbejdet og i privatlivet.

Er det i orden at lege gemmeleg, danse hæmningsløst rundt til høj musik og have en usynlig ven, når man er blevet voksen?

Det mener to forskere fra North Dakota State University, der har undersøgt voksnes kreativitet. Jo mere voksne tænker som børn, des mere kreative bliver de, og det kan have positive konsekvenser for deres succes i livet. Både på arbejdspladsen og blandt familien og vennerne. Det skriver avisen “i”.

“Det er muligt for voksne at tænke som børn. Og vi har fundet ud af, at jo mere man gør det, des mere kreativ bliver man,” siger Michael Robinson, der sammen med Darya Zebalina står bag undersøgelsen.

Improviser som jazz-musikerne

En af grundene er, at den umiddelbare og ukontrollerede barneglæde kan få en til åbne sig mere op.

Ifølge erhvervspsykologen Michael Dunn fra The University of Derby tager mange voksne sig selv alt for alvorligt i deres hverdag. Det kan gå ud over deres præstationsevner på arbejdet og når de er sammen med deres nærmeste.

Slår man sig derimod løs, kan det ifølge Michael Dunn aktivere nogle kreativitetscentre i hjernen, som normalt ikke bliver brugt i så høj grad.

Nye undersøgelser af jazz-musikeres hjerner har eksempelvis vist, at de bliver mindre selvbevidste og mere hæmningsløse og kunstnerisk udfoldende, når de kaster noderne væk og begynder at improvisere.

“Når de gør sådan, griber de i højere grad opgaven an på samme måde, som et barn ville have gjort det,” siger Michael Dunn til “i”.

Luft de dårlige ideer

Ifølge erhvervspsykologen er der en række måder, man kan opdyrke og stimulere sit indre legebarn på.

Den ene er at lufte alle sine ideer – selv de dårlige af slagsen. Ifølge Michael Dunn har børn den evne, at de ikke i samme grad bekymrer sig om, hvad andre tænker om dem. Heller ikke hvis de er på afveje.

“Hvis man vil være kreativ, handler det ikke om at have en ide, men et utal af ideer. Nogle af dem er gode, nogle er middelmådige, mens andre er noget værre vrøvl. Men vi har brug for at komme igennem de dårlige ideer for at finde frem til de gode,” siger han.

Ked dig og spild din tid

En anden ting man kan gøre, er at lære at spilde sin tid og kede sig.

Ifølge den statsautoriserede psykolog Mark Millard kan det være en god ide at gå en lang og målløs tur, hvis man vil have styr på sine tanker.

“En god måde at løse sine problemer er at gå en tur og lader sine tanker vandre,” siger han.

Samtidig mener psykoanalytikeren doktor James Hollis, at det er et problem, at vi ikke længere har tid til at kede os på samme måde, som man gjorde, da man var barn. Derfor opfordrer han folk til at slukke for tv’et og lukke ned for Facebook-profilen, så man i stedet kan have tid til at dagdrømme og meditere over hverdagen.

En anden mulighed er at sætte sig på bagsædet i bilen, så man ikke behøver at bekymre sig om GPS’en eller hvilken radiokanal, man skal høre på turen.

“Det virker som om, at de fleste mennesker både er allergiske over for stilhed og samtidig frygter kedsomhed. Børn omfavner derimod disse ting og fylder dem med fantasi. De bedste, kreative ideer opstår ofte fra den mørke kedsomhed,” siger James Hollis.

”Hvad ville min usynlige ven have gjort?”

Psykologen Mark Millard mener samtidig, at vi i dag er bange for at tage fejl. Børn kender derimod ikke til “forkerte svar”, og derfor tør de gå nye veje for at finde svarene på deres spørgsmål. Det er noget, voksne kan lære af, forklarer Mark Millard

“Børn kender ikke til teorier, og de ved ikke, hvad der er muligt eller ej. Hvor mange voksne er det lige, der kravler rundt på gulvet for at samle en solstråle op?” spørger Mark Millard.

Han opfordrer samtidig folk til at genoplive den usynlige ven fra barndomsårene. En man kan spørge: “Hvad ville du have gjort i denne situation?”.

“Det kan bare være en, som man kan få gode ideer fra. Eller en, som giver en et skulderklap, når det går dårligt, eller som ser tingene på en lidt anden måde,” siger Mark Millard til “i”.

via fpn.dk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s